17. marraskuuta 2010

From Russia With Fun!

Yhden NES-pelin kannessa lukee ihan aikuisten oikeasti noin. Seuraavassa juttua yhdestä videopelihistorian vallankumouksellisimmista ja merkittävimmistä peleistä.

Kyseessähän on tietysti Tetris. Tetriksen tuntevat kaikki. Vaikka et olisi ikinä pitänyt kädessäsi NES-ohjainta, kuullutkaan Nintendo Game Boysta tai astunut jalallasi pelihalliin, olet takuuvarmasti joskus kuullut Tetriksestä. Tetris on ehkä Neuvostoliiton kuuluisin aikaansaannos. Rautaesiripun jälkeen. Ja karvalakkien. Ja balalaikan. No okei, ainakin se on ihan hemmetin kuuluisa.

Tetriksen kehitti Neuvostoliiton tiedeakatemian tutkija Aleksei Pažitnov kesäkuussa 1984. Peli-idealtaan Tetris on yksinkertaisesti maailman nerokkain peli. Peli osoittaa verrattomasti sen tosiasian, että hyvän pelin ei tarvitse olla näyttävä, monimutkainen tai muutenkaan kiemurainen, vaan pelkkä toimiva peli-idea riittää. Pelin aloittaakseen ei tarvitse lukea ohjekirjaa, selvittää monimutkaisia ohjauskuvioita tai ymmärtää vieraita kieliä. Tetris on universaali käsite. Tetris on osa aikamme kuolematonta maailmanlaajuista kulttuuriperimää. Idioottikin osaa pelata Tetristä, mutta vain nero voi tulla mestariksi.

Pelissä on tarkoitus ohjailla ruudun ylälaidasta putoavia eri muotoisia neljästä pienestä neliöstä koostuvia erimuotoisia palikoita, tetriminoja, niin että palikoiden pino ei täytä ruutua. Paloja voi käännellä ja liikuttaa haluamaansa kohtaan vaaka-akselilla, ja kun pelaaja saa yhden vaakarivin täyteen palikoita, rivi katoaa. Tetris. Yksinkertaista mutta toimivaa. Sana tetris on muuten johdettu numeerisestä etuliitteestä tetra sekä Pažitnovin lempiurheilusta, tenniksestä.


Voidaan sanoa, että Tetris synnytti kokonaisen peligenren, ja kasvatti kokonaisen sukupolven pulmapelejä. Se on epäilemättä maailman pelatuin ja kopioiduin videopeli. Tetriksestä on tehty todennäköisesti versio joka ikiselle tietokoneelle ja pelikonsolille, mitä tämä maailma on nähnyt – osa laillisia, osa rehellisen laittomia. Tetris on synnyttänyt lukemattomia jatko-osia ja klooneja. Ehkä tunnetuin versio Tetriksestä löytyy Nintendon ensimmäiseltä käsikonsolilta, Game Boylta. Aloittaessaan Game Boyn myynnin vuonna 1989 Nintendo päätti julkaista konsolin yhdessä Tetriksen kanssa, mikä olikin Nintendon viisaimpia päätöksiä koskaan. Game Boyta myytiin – osaksi Tetriksen ansiosta – huikeat 118 miljoonaa kappaletta, mikä teki siitä Nintendon kaikkein myydyimmän konsolin, eikä tähän päivään mennessäkään ole mitään muuta Nintendon pelikonetta myyty yhtä paljon. Game Boyn Tetriksestä puolestaan tuli maailman kaikkien aikojen neljänneksi myydyin videopeli. Jopa Yhdysvaltain tuolloisen presidentin, George Bushin, huhuttiin pelaavan usein Tetristä Game Boyllaan.



Tetriksen lukemattomista jatko-osista bloggaajaa on viime aikoina suuresti miellyttänyt Nintendon uusimmalle käsikonsolilleen Nintendo DS:lle vuonna 2006 julkaisema Tetris DS. Uusimmissa Tetris-versioissa, kuten tässäkin, pelimekaniikkaa on hieman muunneltu alkuperäisestä, mikä tekee pelin hivenen helpommaksi ja auttaa taktikoinnissa. Tetris DS:n pelikerrat venyvät jopa yli tunnin mittaisiksi maratoneiksi, kun NESillä saa vaivoin pelin kestämään pariakymmentä minuuttia pidempään. Kyseessä on todella, todella addiktoiva peli. Onneksi, toisin kuin monet muut addiktiot, tämä ei ole terveydelle haitallinen addiktio, vaan jopa terveyttä edistävä. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että jatkuva Tetriksen peluu kohentaa aivotoimintaa ja aivojen aktiivisuutta. Jopa puolen tunnin päivittäinen pelaaminen tehostaa aivojen kognitiivisia toimintoja kuten kriittistä ajattelukykyä, logiikkaa ja kielitaitoja sekä kasvattaa aivokuoren tiheyttä. Lisäksi se lieventää todistetusti traumaperäisen stressihäiriön oireita. Hemmetti, kuka olisi arvannut!